Μάντρα και η επίδραση του ήχου

Σύμφωνα με την έρευνα του Ιάπωνα επιστήμονα Μασάρου Εμότο τα μόρια του νερού επιρεάζονται άμεσα από τις δονήσεις των ήχων του περιβάλλοντος.  Αν αναλογιστούμε ότι ο κόσμος μας, περιλαμβανομένου του σώματός μας, αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από νερό, τότε οι ήχοι μας επιρρεάζουν όπως επιρρεάζουν και το νερό στο περιβάλλον.

Αυτό που φαίνεται σχεδόν εξωπραγματικό στο σύγχρονο νου, για τη φιλοσοφία και το σύστημα της γιόγκα ήταν ένας κοινός τόπος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της γιόγκα είναι η μάντρα γιόγκα ή η γιόγκα του ήχου και των δονήσεων. Σχετικά με αυτήν την πανάρχαια πρακτική της γιόγκα, θα ήθελα εδώ να μοιραστώ μαζί σας τα λόγια του δασκάλου μου Παραμαχάμσα Σατυανάντα.

Ο Παραμαχάμσα Σατυανάντα απαντά σε περιοδεία του στην Ευρώπη και την Αυστραλία το 1979 – 1980, στο ερώτημα πως λειτουργεί το μάντρα:

«Κάθε ήχος και κάθε μορφή αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό αρχέτυπο μέσα στο νου.

Η διαδικασία της γνώσης λαμβάνει χώρα μέσω των αρχετύπων. Καθώς σας μιλώ, η γνωστική διαδικασία λαμβάνει χώρα μέσα σας, αλλά αυτή η διαδικασία δεν βασίζεται στους ήχους που στην πραγματικότητα αρθρώνω. Μόλις ο ήχος φθάνει στον εγκέφαλο, αλλάζει τα κύματά του εγκεφάλου και παίρνει διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Αυτά τα σχήματα είναι αρχέτυπα.

Τώρα στην επιστήμη η αρχή είναι ότι η αντίληψη και η γνωστική διαδικασία λαμβάνουν χώρα μέσα μας μέσω των αρχετύπων. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε δεν είναι ακριβώς αυτό που υπάρχει έξω.

Υπάρχουν ατελείωτα αρχετυπικά σχήματα. Στη γιόγκα είναι γνωστά σαν μάνταλας και γιάντρας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι με την παραγωγή ορισμένων ήχων, δημιουργούνται ορισμένα σχήματα σαν λουλούδια. Όταν απαγγέλονταν κάποια μάντρας, ανακάλυψαν ότι δημιουργούσαν το αρχέτυπο ένος λωτού (λουλούδι). Γι’αυτό ο λωτός είναι τόσο κοινός στην πνευματικά κείμενα.

Έτσι διάφορα μάντρας μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα σχήματα.

Ο ήχος είναι μια δύναμη. Αυτή η δύναμη επηρεάζει κάποιο μέρος του σύμπαντος και δημιουργεί κύματα στον απέραντο ωκεανό του κόσμου.

Όπως τα ηλεκτρομαγνητικά ή τα ραδιοκύματα μπορούν να γίνουν αντιληπτά, αφού μεταδοθούν μέσω της ατμόσφαιρας, με τον ίδιο τρόπο το μάντρα έχει το δικό του πεδίο μέσω του οποίου ταξιδεύει.

Σ’αυτό το σύμπαν που βλέπουμε γύρω μας, υπάρχουν χιλιάδες κανάλια κυμάτων. Τα ονομάζουμε στρώματα ή ζώνες. Σε ένα στρώμα ταξιδεύουν τα ραδιοκύματα, σε ένα άλλο στρώμα ταξιδεύουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, σε ένα τρίτο στρώμα ταξιδεύουν τα κύματα των σκέψεων.

Όταν παράγετε έναν ήχο, αυτός φθάνει σε μία συχνότητα.Αν ο νους σας είναι διασκορπισμένος, τότε η συχνότητα είναι υψηλή.

Ο νους είναι μέρος του κοσμικού νου, αλλά όταν ο νους σας δεν είναι συγκεντρωμένος, τότε δεν είστε σε επικοινωνία με τον κοσμικό νου.»

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο: Teachings of Swami Satyananda Saraswati, Bihar School of Yoga, Munger, Bihar, India, 1984