Τι είναι η Νευρομυϊκή Θεραπεία

 

Η Νευρομυική θεραπεία [ΝΜΘ] είναι μια αποτελεσματική επιστημονική μέθοδος θεραπείας για την πρόληψη και αντιμετώπισή του οξέως και χρόνιου πόνου. Τεχνικές και μέθοδοι όπως η απελευθέρωση της Μυοπεριτονίας (ιστός που περιβάλει και συγκρατεί όλους τους μύες και όργανα), θεραπεία σημείων πυροδότησης (επώδυνα σημεία), Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Διευκόλυνση (διευκολύνει την κίνηση, βελτιώνει την λειτουργικότητα και αυξάνει την «νευρομυϊκή κινητοποίηση» ) είναι όλες μέρος της ΝΜΘ.  Η ΝΜΘ είναι αποτέλεσμα 50 και χρόνων συνδυασμένης εργασίας, μελέτης και εμπειρίας αναγνωρισμένων Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιατρών,οστεοπαθητικών, φυσιοθεραπευτών,φυσικοπαθητικών και θεραπευτών χειρομάλαξις. Αποτελεί ένα μοναδικό πάντρεμα γνώσεων, τεχνικών και θεραπευτικών μεθοδολογιών Δυτικών αλλά και Ανατολικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Θεραπευτική προσέγγιση

Παρόλο που τις περισσότερες φορές το σώμα θεραπεύεται μέσω των δικών του μηχανισμών, κάποιες φορές όταν βρίσκεται κάτω από βαθιά ένταση δεν μπορεί να επανακτήσει τις δυνάμεις του για να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του. Στις περιπτώσεις αυτές μια ήπια επέμβαση μπορεί να μειώσει σημαντικά την ένταση και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της αυτοθεραπείας. Η θεραπευτική προσέγγιση είναι ολιστική και εξατομικευμένη και λαμβάνει υπ’όψιν ότι άνθρωποι με κοινά συμπτώματα έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, οπότε και διαφορετικές δυνατότητες, αδυναμίες και κίνητρα. Έτσι ενώ οι βασικές αρχές της θεραπείας παραμένουν κοινές, οι προτεραιότητες και οι θεραπευτικές εφαρμογές διαφέρουν πλήρως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η μέγιστη συμμετοχή του θεραπευόμενου, ενώ σε άλλες όχι.

Που απευθύνεται

Οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε τις ασυμμετρίες του σώματός μας τους περιορισμούς του και την προδιάθεση που δημιουργούν στην πρόκληση τραυματισμών. Συνήθως η απομάκρυνσή τους τις κάνει αισθητές. Στην αρχή οι περισσότερες ασυμμετρίες εκδηλώνονται με έλλειψη ευελιξίας. Για παράδειγμα: την ανικανότητα να ακουμπήσουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας. Αργότερα όμως, καθώς η ένταση συσσωρεύεται, οδηγεί στην ενόχληση, τον πόνο και τελικά στην ακαμψία και στον τραυματισμό.

Ορισμένες παθήσεις και προβλήματα νευρομυϊκής φύσης που ευεργετούνται τα μέγιστα από την ΝΜΘ είναι: Πόνοι πλάτης και μέσης, πόνοι αυχένα και ώμων, πόνοι μηρών και ισχύου, πόνοι πλευρών και στήθους, πονοκέφαλοι, ενοχλήσεις στους αστραγάλους και στα πόδια, μουδιάσματα, κόπωση, κράμπες και άλλα.

Μιχάλης Ζμόλικ