Σειρά διαλέξεων: Εισαγωγή στην Ινδική φιλοσοφία

Ο Δρ. Δημήτρης Βασιλειάδης, Ινδολόγος καθηγητής και συγγραφέας, παρουσιάσε στο yogapraxis οκτώ διαλέξεις με θέματα από την ινδική φιλοσοφία.  Οι πολύ επιτυχημένες διαλέξεις έδωσαν στους μαθητές και δασκάλους της γιόγκα μια γενική εικόνα πάνω στις βασικές αρχές της Ινδικής φιλοσοφίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί δια μέσω των αιώνων από τους αρχαιότερους χρόνους μέχρι και τις ημέρες μας.

Τα θέματα των οκτώ διαλέξεων που θα αναπτυχθούν, είναι τα εξής:

1. Συγκριτική παρουσίαση της Ελληνικής και Ινδικής φιλοσοφίας

Οι σχέσεις της ελληνικής και της Ινδικής φιλοσοφίας. Ιστορικές επαφές, ιδεολογικές ομοιότητες και διαφορές.
Μελέτη Κειμένου: Οι Έλληνες στην Ινδία, Έλληνες και Βουδισμός.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρες 11.30 – 14.00

2. Ακολουθώντας το Φυσικό Νόμο – Η Βεδική Αντίληψη της Ζωής

Οι τέσσερις Βέδες, η σανσκριτική γλώσσα, η βεδική φιλοσοφία, η βεδική εκπαίδευση, μοναχισμός και κοινωνία, οι τέσσερις σκοποί της ζωής, οι τέσσερεις κοινωνικές τάξεις (κάστες).
Μελέτη κειμένου: Ο Ύμνος της Δημιουργίας.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, ώρες 17.00 – 19.30

3. Από την Τελετουργία στη Γνώση – Η Φιλοσοφία των Ουπανισάδων

Η μετάβαση από την τελετουργία στη γνώση, η μυστική διδασκαλία, Βράχμα και Άτμα, τα τέσσερα μεγάλα ρητά, Μάγια ή Άγνοια, οι κυριότερες Ουπανισάδες.
Μελέτη Κειμένου: Ισαβάσια Ουπανισάδ

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, ώρες 17.00 – 19.30

4. Τα Ινδικά Έπη – Το Τραγούδι του Κρίσνα

Η ένωση της Βεδικής με τις αυτόχθονες ινδικές θρησκείες , η Ραμαγιάνα και η Μαχαμπαράτα, η γιόγκα στην Μπαγκαβάτ Γκίτα (Γνώση, Δράση, Αφοσίωση).
Μελέτη Κειμένου: Μπαγκαβάτ Γκίτα

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, ώρες 17.00 – 19.30

5. Οι Τρεις Ανορθόδοξες Σραμανικές Παραδόσεις

Η γνωσιολογική, μεταφυσική και ηθική φιλοσοφία του Ινδικού υλισμού (Charvaka), Τζαϊνισμός (anekantavada, syadvada, δέσμευση και απελευθέρωση), Βουδισμός (η διδασκαλία του Βούδα, αρχικές και μεταγενέστερες σχολές στην Ινδία, Θιβέτ και Ιαπωνία, Νιρβάνα).
Μελέτη Κειμένου: Νταμαπάντα

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, ώρες 17.00 – 19.30

6. Ορθολογισμός και Ρεαλισμός – Οι Ορθόδοξες Βραχμανικές σχολές

Vaisheshika, Nyaya, Mimamsha, γιόγκα (τα οκτώ βήματα της γιόγκα του Πατάντζαλι) και Σάνκυα (Η θεωρία της αιτιότητας, ψυχή και φύση δύο αιώνιες πραγματικότητες, τα τρία γκούνας, δέσμευση και απελευθέρωση).
Μελέτη: Σάνκυα Καρίκα, Γιόγκα Σούτρα

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 ώρες 17.00 – 19.30

7. Βεδάντα και Τάντρα

Οι σχολές και η φιλοσοφία της Βεδάντα. Η ανάπτυξη της Ταντρικής παράδοσης, οι Ταντρικές σχολές, Φιλοσοφία της Τάντρα.
Μελέτη: Αβαντούτα Γκίτα, Σίβα Σούτρα

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, ώρες 17.00 – 19.30

8. Σύγχρονοι Ινδοί Φιλόσοφοι, Μαχάτμα Γκάντι και Ραβιντρανάθ Ταγκόρ

Αναγέννηση, Νεο-ινδουισμός, Νεο-Βουδισμός, Γκουρούς, επιρροές από και προς τη Δύση.
Μελέτη: Μαχάτμα Γκάντι, Ραβιντρανάθ Ταγκόρ.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015, ώρες 15.00 – 17.30

Τιμή ανά μάθημα: 25€ / συνάντηση160€ /οι οκτώ συναντήσεις.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων είναι υπό την αιγίδα της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης και, όσοι παρακολουθήσουν και τις οκτώ διαλέξεις, θα λάβουν πιστοποίηση σπουδών για το επίπεδο Prathana 1 στην Ινδική Φιλοσοφία από την ΕΛΙΝΕΠΑ. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα της ΕΛΙΝΕΠΑ.

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Θ. Βασιλειάδης έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ. Μετά από την αποφοίτησή του ταξίδεψε εκτενώς στην Ινδία όπου και αφιέρωσε δύο δεκαετίες στη μελέτη των ινδικών γλωσσών, φιλοσοφιών και πολιτισμού. Σπούδασε με υποτροφίες του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και του Ινδικού Συμβουλίου για τις Πολιτιστικές Σχέσεις (ICCR) στο Πανεπιστήμιο του Μπεναρές (Banaras Hindu University)  όπου αρίστευσε στα σανσκριτικά και στα χίντι και του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην ινδική φιλοσοφία και θρησκεύματα, καθώς και ο τίτλος του διδάκτορα  για τη διατριβή του, “Κριτική και Συγκριτική Μελέτη της Προσωκρατικής Ελληνικής και των Αρχαίων Ινδικών Φιλοσοφιών.”[1]  Εργάσθηκε ως Επιστημονικός Ερευνητής σε διάφορα Ινδικά Πανεπιστήμια. Είναι εκδότης του διαπολιτισμικού περιοδικού Ινδικά Online της ΕΛΙΝΕΠΑ. Διδάσκει Χίντι και Σανσκριτικά στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005 μέχρι σήμερα και Ινδική γλώσσα, φιλοσοφία και πολιτισμό στην ΕΛΙΝΕΠΑ. Είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρίας Πολιτισμού & Ανάπτυξης στην Αθήνα, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Φυσιολατρικής Εταιρείας στο Βαρανάσι και Ιδρυτικό Μέλος του Ινδο-Ελληνικού Συνδέσμου Φιλίας στο Ν. Δελχί. Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.