ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΓΚΑ – 21 Ιουνίου 2015

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε τον περασμένο Δεκέμβριο την 21η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα της γιόγκα, αναγνωρίζοντας τα ολιστικά οφέλη τα οποία προσφέρει στον κόσμο.

Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια σωματική, νοητική και πνευματική πρακτική που έχει τις ρίζες της στην Ινδία. Η λέξη «γιόγκα» προέρχεται από τα Σανσκριτικά και σημαίνει ‘συνδέομαι’ ‘ενώνομαι’ συμβολίζοντας την ένωση του σώματος και της συνειδητότητας. Σήμερα ασκείται με διάφορες μορφές σε διάφορα μέρη του κόσμου με διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία.  Αναγνωρίζοντας την παγκόσμια απήχηση της, στις 11 Δεκεμβρίου 2014, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν την 21η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα με την υπ’αριθμόν 69/131 απόφαση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα έχει σαν σκοπό να αναδείξει παγκοσμίως τα πολλά ευεργετήματα της πρακτικής της γιόγκα.

“Ανακηρύσσοντας την 21η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της γιόγκα, η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε τα ολιστικά πλεονεκτήματα αυτής της πρακτικής που ανάγεται στο βάθος των αιώνων και το γεγονός ότι είναι βαθιά συμβατή με τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε σε μία ανακοίνωση.

Μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν:

«Κατά τη διάρκεια επίσκεψής μου στην Ινδία φέτος, είχα την ευκαιρία να κάνω γιόγκα μαζί με ένα ανώτατο στέλεχος της αποστολής. Εκείνος ήταν εξοικειωμένος με τη πρακτική καθότι Ινδός, εντούτοις  θεωρώ ότι θα μπορούσα να κάνω το ίδιο με τους περισσότερους συναδέλφους μου από διάφορες χώρες του κόσμου. Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια πρακτική που αναπτύχθηκε στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης παράδοσης που έχει κερδίσει ευρεία δημοφιλία και ασκείται σε κάθε χώρα και περιοχή. Ανακηρύσσοντας την 21 Ιουνίου ως Διεθνής Ημέρα Γιόγκα, η Γενική Γραμματεία έχει αναγνωρίσει τα ολιστικά οφέλη αυτής της διαχρονικής πρακτικής και της εγγενούς συμβατότητάς της με τις αρχές και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών.

Η γιόγκα αποτελεί ένα απλό, προσβάσιμο και ολοκληρωμένο μέσο για την προαγωγή της σωματικής και πνευματικής υγείας και ευεξίας. Η γιόγκα προωθεί τον σεβασμό των συνανθρώπων και του πλανήτη που μοιραζόμαστε. Δεν κάνει διακρίσεις. Σε διαφορετικό βαθμό, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν γιόγκα ανεξαρτήτου ηλικίας, ικανότητας ή σωματικής δύναμης. Το ανακάλυψα ο ίδιος  προσπαθώντας να κάνω την πρώτη μου άσανα, τη στάση του δέντρου που είναι κατάλληλη για αρχάριους. Μου πήρε λίγο χρόνο να βρω την ισορροπία μου αλλά όταν τη βρήκα, εκτίμησα την απλή αίσθηση ικανοποίησης που προσφέρει η γιόγκα.

Σε αυτή την πρώτη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΓΚΑ, ας δούμε τα οφέλη αυτής της πρακτικής στην ατομική ευεξία αλλά επίσης και στις συλλογικές προσπάθειες να βελτιώσουμε την δημόσια υγεία, να προωθήσουμε ειρηνικές σχέσεις και μια ζωή με αξιοπρέπεια για όλους.

 

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε το πρωτότυπο κείμενο.

https://www.un.org/en/events/yogaday/