Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της Γιόγκα – “Γιόγκα Σούτρα” του Πατάντζαλι

 

Ο Δρ. Δημήτρης Βασιλειάδης, Ινδολόγος καθηγητής και συγγραφέας, θα παρουσιάσει στο yogapraxis σε οκτώ διαλέξεις το θέμα “Η Γιόγκα Σούτρα” εισαγωγή στη φιλοσοφία της γιόγκα.  Οι διαλέξεις θα παράσχουν στους μαθητές και δασκάλους της γιόγκα, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, μια ευρύτερη κατανόηση πάνω στη φιλοσοφία της γιόγκα, μέσα από τη μελέτη του κλασσικού εγχειριδίου “Γιόγκα Σούτρα” του Πατάντζαλι.

Η Γιόγκα Σούτρα
Οι Αφορισμοί της Γιόγκα (Yoga Sūtra-s) του Πατάντζαλι είναι η κυριότερη και δημοφιλέστερη γραφή της φιλοσοφικής σχολής της Γιόγκα. Πρόκειται για μια συλλογή 196 περιεκτικών αφορισμών, που έγραψε στη σανσκριτική ο μεγάλος οραματιστής Maharşi Patañjali τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Οι αφορισμοί συνδέονται μεταξύ τους όπως οι χάντρες με μια κλωστή (sūtra) διαμορφώνοντας την πλήρη φιλοσοφία της Γιόγκα. Ο συγγραφέας καταβάλει την πρώτη συστηματική προσπάθεια να καταγράψει τα πιστεύω των αρχαιότερων παραδόσεων της γιόγκα, σύμφωνα με τη δυïστική φιλοσοφία της Σάνκυα, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να δέχεται έντονες επιρροές και από τις σραμανικές παραδόσεις του Τζαïνισμού και του Βουδισμού που κυριαρχούσαν στην εποχή του.

Η Γιόγκα Σούτρα χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια ή βιβλία (pāda-s). Το πρώτο κεφάλαιο, “Samādhi Pāda” (51 αφορισμοί) μας δίνει τον ορισμό της γιόγκα και περιγράφει τις νοητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ο γιόγκι στην πορεία του για την υπέρβαση του νου και την ενοποίησή με τον πραγματικό του εαυτό. Το δεύτερο κεφάλαιο, “Sādhana Pāda” (55 αφορισμοί) παρουσιάζει την ασκητική (sādhana) της γιόγκα που αναπτύσσεται μέσα από οκτώ μέλη (aṣṭānga yoga). Το τρίτο κεφάλαιο, “Vibhūti Pāda” (56 αφορισμοί) αναφέρεται στo μεγαλείο (vibhūti) και τις υπερφυσικές δυνάμεις (siddhi-s) που αποκτά με την άσκησή του ο γιόγκι. Το τέταρτο κεφάλαιο, “Kaivalya Pāda” (34 αφορισμοί) μιλάει για την ελευθερία που επιτυγχάνεται με την απομόνωση (kaivalya) του πνεύματος από την ύλη και τις χονδροειδείς και λεπτοφυείς εκφράσεις της.

Οι ημερομηνίες και ώρες των προγραμμάτων είναι τα εξής:

1. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, ώρες 17.00 – 19.30

2. Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015, ώρες 17.00 – 19.30

3. Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, ώρες 17.00 – 19.30

4. Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, ώρες 17.00 – 19.30

5. Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, ώρες 17.00 – 19.30

6. Σάββατο 12 Μαρτίου 2016, ώρες 17.00 – 19.30

7. Σάββατο 9 Απριλίου 2016, ώρες 17.00 – 19.30

8. Σάββατο 14 Μαίου 2016, ώρες 17.00 – 19.30

Τιμή: 20€ / συνάντηση,  130€ /οι οκτώ συναντήσεις.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων είναι υπό την αιγίδα της Ελληνο-Ινδικής Εταιρείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης και, όσοι παρακολουθήσουν και τις οκτώ διαλέξεις, θα λάβουν πιστοποίηση σπουδών από την ΕΛΙΝΕΠΑ. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα προγράμματα της ΕΛΙΝΕΠΑ.

Βιογραφικό


Ο Δημήτρης Θ. Βασιλειάδης έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ. Μετά από την αποφοίτησή του ταξίδεψε εκτενώς στην Ινδία όπου και αφιέρωσε δύο δεκαετίες στη μελέτη των ινδικών γλωσσών, φιλοσοφιών και πολιτισμού. Σπούδασε με υποτροφίες του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και του Ινδικού Συμβουλίου για τις Πολιτιστικές Σχέσεις (ICCR) στο Πανεπιστήμιο του Μπεναρές (Banaras Hindu University)  όπου αρίστευσε στα σανσκριτικά και στα χίντι και του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην ινδική φιλοσοφία και θρησκεύματα, καθώς και ο τίτλος του διδάκτορα  για τη διατριβή του, “Κριτική και Συγκριτική Μελέτη της Προσωκρατικής Ελληνικής και των Αρχαίων Ινδικών Φιλοσοφιών.”[1]  Εργάσθηκε ως Επιστημονικός Ερευνητής σε διάφορα Ινδικά Πανεπιστήμια. Είναι εκδότης του διαπολιτισμικού περιοδικού Ινδικά Online της ΕΛΙΝΕΠΑ. Διδάσκει Χίντι και Σανσκριτικά στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005 μέχρι σήμερα και Ινδική γλώσσα, φιλοσοφία και πολιτισμό στην ΕΛΙΝΕΠΑ. Είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρίας Πολιτισμού & Ανάπτυξης στην Αθήνα, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Φυσιολατρικής Εταιρείας στο Βαρανάσι και Ιδρυτικό Μέλος του Ινδο-Ελληνικού Συνδέσμου Φιλίας στο Ν. Δελχί. Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.