Διαλογισμός κ’ Ψυχοθεραπεία

“Μάνταλα, γιάντρα και σύμβολα… μια άλλη προσέγγιση στο διαλογισμό”

Ένα μάνταλα είναι ένα σχέδιο, ένα διάγραμμα ή ένα γεωμετρικό μοτίβο το οποίο αναπαριστά το σύμπαν μεταφυσικά ή συμβολικά, ένα μικρόκοσμο του σύμπαντος από την ανθρώπινη οπτική γωνία.  Σε πολλές πνευματικές παραδόσεις, το μάνταλα θεωρείτο σύμβολο πληρότητας και σύνδεσης και χρησιμοποιείται ως ένα σημείο εστίασης στο διαλογισμό, την ενδοσκόπηση και την θεραπεία.  Όπως το μυστικιστικό μοτίβο του μάνταλα εκδηλώνεται με αφθονία στη φύση: σε ένα λουλούδι, σε μια νιφάδα χιονιού, στον ιστό μιας αράχνης έτσι θεωρείται ότι βρίσκεται και αποτυπωμένο στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής.

Ο διάσημος ψυχίατρος Καρλ Γιούνγκ χρησιμοποίησε τη ζωγραφική των μάνταλας ως μια μορφή θεραπείας και πίστευε ότι αυτή η πρακτική θα βοηθούσε τους ανθρώπους να βρουν συμβολικά τον δρόμο τους μέσα από τοεξωτερικό χάος της ζωής τους προς την επαφή με το εσωτερικό τους κέντρο.

«Το μάνταλα είναι μια αρχετυπική εικόνα του οποίου η ύπαρξη επιβεβαιώνεται δια μέσω των αιώνων. Εκφράζει την πληρότητα του Εαυτού.» —Carl G. Jung, Memories, Dreams and Reflections

Το γιάντρα είναι ένας αμιγής γεωμετρικός σχηματισμός, αποτελούμενο από βασικά πρωτογενή σχήματα.  Είναι ένα γράφημα συμπλεκόμενων γεωμετρικών μορφών, κύκλων, τριγώνων, και λουλουδιών που δημιουργούν μοναδικά πρότυπα κομψότητας και ομορφιάς.  Ένα γιάντρα θεωρείται μια συμβολική αναπαράσταση πλευρών του θεϊκού στοιχείου, των δημιουργικών δυνάμεων του σύμπαντος.  Αυτά τα σχήματα είναι ψυχολογικά σύμβολα που αντιστοιχούν στα ενδότερα κομμάτια της ανθρώπινης συνειδητότητας και μπορούν να έχουν μια ισχυρή επίδραση στο νου. Όπως οι αρχέγονοι ήχοι ή τα μάντρας που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του νου και σώματος μέσω της ακοής, έτσι και τα αρχέγονα σχήματα μπορούν να επιφέρουν αυξημένη συνοχή, ισορροπία και ηρεμία στο νου.

Τα σύμβολα στην πνευματική ζωή είναι ακριβείς και αποκρυσταλλωμένοι τρόποι έκφρασης που αντιστοιχούν στην ουσία της εσωτερικής ζωής, που είναι εντατική και ποιοτική, σε αντίθεση με τον εξωτερικό κόσμο που είναι εκτενής και ποσοτικός.  Στο σύμβολο το ειδικότερο αντιπροσωπεύει το γενικό.  Πρόκειται για μια δημιουργική αναπαράσταση του ανεξερεύνητου.

Με τη ζωγραφική εκφράζεται η απεικόνιση της εσωτερικής εμπειρίας χωρίς τους περιορισμούς της λεκτικής, ανασύροντας από τα βαθύτερα στρώματα του ασυνειδήτου νου συγκεχυμένα, άδηλα και άρρητα συναισθήματα.  Χρησιμοποιώντας μια συμβολική γλώσσα αποξενωμένα μέρη της ψυχής βρίσκουν τον τρόπο να βγουν στο φως, διεκδικώντας σαφήνεια και τάξη.  Κάθε σύμβολο εμπεριέχει τρία διακριτά στοιχεία: την ορατή απεικόνιση, την αλληγορική έννοια και το συναισθηματικό φορτίο επίσης χρωματίζεται από το νόημα που αυτό φέρει (αντικειμενική έννοια) αλλά και από αυτό που το κάθε άτομο του προσδίδει τη συγκεκριμένη στιγμή (υποκειμενική διάσταση).  Αποκρυπτογραφώντας αυτή τη γλώσσα μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή και διάλογο με τα ασαφή μέρη, τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» (θέματα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα), δημιουργώντας επίγνωση.  Η επίγνωση αποδεσμεύει την ενέργεια που είχε δεσμευτεί στους «ανοιχτούς λογαριασμούς», δίνει τη δυνατότητα νοηματοδότησης και επανοργάνωσης των εμπειριών οδηγώντας σε νέες ευκαιρίες θεραπευτικών αλλαγών.

Το σεμινάριο θα έχει θεωρητικό και πρακτικό μέρος όπου οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την εσωτερική τους εμπειρία μέσω του διαλογισμού με τη χρήση μάνταλας και γιάντρας, καθώς μέσω της ζωγραφικής και των συμβόλων χρησιμοποιώντας ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Τα εργαστήρια θα οδηγήσουν:

Αγγελική Λ. Κυβέλου, Εκπαιδευτικός και ψυχοθεραπεύτρια Γκεστάλτ

Βασιλική Αναγνώστου (Σουάμι Βενταβυάσα),  Εκπαιδεύτρια Γιόγκα και Διαλογισμού

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί:

Κυριακή 09 Μαρτίου 2013, 09:30 – 14:30

Τιμή: 60 €*

*Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.