Η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα είδους τροφής αλλά ποιότητας τροφής. Η ποιότητα τροφής στον πολιτισμό μας είναι γενικά χαμηλή. Αν η τροφή είναι ζωή τότε σίγουρα αυτό που τρώμε είναι νεκρό ή τουλάχιστο έχει γίνει αντικείμενο κερδοφορίας. Η τροφή μας παράγεται μαζικά, προετοιμάζεται μαζικά και καταναλώνεται μαζικά, με ελάχιστη φροντίδα ή προσοχή και οπωσδήποτε λίγη αγάπη και συνειδητότητα.
Η φτωχή ποιότητα τροφής ξεκινάει ήδη από τα φτωχά εδάφη, τα χημικά λιπάσματα και τη χρήση φυτοφαρμάκων με τα γνωστά μακροχρόνια αποτελέσματα. Η φτωχή ποιότητα της τροφής συνδιάζεται με πρόωρη συγκομιδή, τεχνιτή ωρίμανση, μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, διατήρηση σε ψυγεία όπου συχνά ελαχιστοποιείται και η ζωτικότητα που μπορεί να διατηρηθεί σε ένα φυτό. Πάνω σ’αυτά προστίθεται η επεξεργασία των τροφών που μπορεί να είναι ακτινοβολίες, κατάψυξη και κονσερβοποίηση μαζί με πρόσθετες ουσίες και συντηριτικά όλων των ειδών. Και σαν μην ήταν όλα αυτά αρκετά, ο τρόπος που μαγειρεύουμε περιλαμβάνει φούρνους μικροκυμάτων, υπερβολικό βράσιμο και υπερβολική χρήση λιπαρών, ζάχαρης, και αλατιού. Το αποτέλεσμα είναι να μη τρώμε εμείς τις τροφές αλλά οι τροφές να τρώνε εμάς, χωρίς να μας δίνουν θρεπτικά στοιχεία αλλά ένα έδαφος τοξινών.
Και όσο κακή μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει χειρότερη. Η γενετική προσθέτει τώρα γονίδια βακτηριδίων, ιών και άλλων φυτών, και ζώων. Ακόμη και οι σπόροι των φυτών που φυτεύουμε είναι γενιτικά τροποποιημένοι. Υπάρχουν βακτήρια, ξηροί καρποί και γονίδια λουλουδιών στη σόγια. Γονίδια ψαριών και χοίρων προστίθενται σε ντομάτες. Ο κύριος λόγος για τέτοιες αλλαγές είναι για να φαίνονται τα τρόφιμα καλύτερα, να διαρκούν περισσότερο, να είναι πιο ανθεκτικά στα χημικά λιπάσματα και φάρμακα ώστε να μπορούν αυτά να χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Είναι δύσκολο να αποφύγουμε να καταναλώσουμε τέτοιες τροφές, ιδιαίτερα αν ταξιδεύουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να τρώμε έξω. Το σύγχρονο δίλημα είναι να μάθουμε να γίνουμε πιο συνειδητοί σε σχέση με τη διατροφή μας. Θα πρέπει να μάθουμε να καλλιεργούμε την τροφή μας, να υποστηρίζουμε τοπικούς οργανικούς παραγωγούς, και να γίνουμε πολιτικά δραστήριοι σε περιβαλλοντικά θέματα. Η τροφή είναι η ιερή ρίζα της ζωής μας. Αν συμβιβαζόμαστε τότε θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και την ευτυχία μας.
Συγχωρέστε μας την τόσο ρεαλιστική περιγραφή του θέματος αλλά ο σκοπός μας είναι να αφυπνίσουμε το ενδιαφέρον και την επίγνωση γύρω απ’αυτό το σημαντικό θέμα και να πολεμήσουμε την άγνοια. Δεν είναι τελικά και τόσο αθώα όσα καταλήγουν στο πιάτο μας, ακόμη και αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε για να μπορούμε να το αντισταθμίσουμε με άλλους τρόπους όπως για παράδειγμα αποτοξινώσεις, καθαρισμούς (Σατκάρμας) και νηστείες.