Άρθρα

Ghee (γκι, διαυγές βούτυρο)

Το βούτυρο αυτό απαλλαγμένο από τις προσμίξεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες εκτός ψυγείου.  Είναι εύπεπτο και δρα εξαγνιστικά απομακρύνοντας τοξίνες από το σώμα. Η Αγιουρβέδα τοποθετεί το ghee ή το διαυγές βούτυρο στην κορυφή της λίστας λιπαρών τροφίμων, καθώς έχει τα θεραπευτικά οφέλη τουRead More »

Αγιουρβέδα και Γιόγκα

Η Αγιουρβέδα, όπως και η γιόγκα, είναι επιστήμη του τρόπου ζωής. Δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και ενθαρρύνει τη διατήρηση της υγείας δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ισορροπία στη ζωή του ατόμου, μέσω της σωστής σκέψης, της διατροφής, του τρόπου ζωής και της χρήσης βοτάνων. Η γνώση της Αγιουρβέδα επιτρέπει σε κάποιον να καταλάβει πώς ναRead More »

Αν δε μπορούμε να αποχωριστούμε το καφέ μας…

5 τρόποι για να μετατρέψετε τον καφέ σας σε μια υγιεινή πρωινή ιεροτελεστία. Εκτός από νερό, οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε με ευλάβεια καφέ σε καθημερινή βάση. Και πολύ συχνά είναι το πρώτο πράγμα που μπαίνει στο σώμα μας το πρωί σε άδειο στομάχι μετά από τη νηστεία της νύχτας. Σίγουρα όλοι έχουμε διαβάσει συμβουλέςRead More »

5 χρήσιμες αγιουρβεδικές συμβουλές για το φθινόπωρο

Η δυσαρμονία προκαλεί ανισορροπία στο σώμα καταλήγοντας πολλές φορές σε ασθένεια. Η αρχαία επιστήμη της Αγιουρβέδα (γνώση της ζωής), προσφέρει μερικούς κανόνες και συμβουλές όσον αφορά στην επιλογή τροφών, έχοντας ως στόχο την επίτευξη και διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα σύμφωνα με την αλλαγή των εποχών και του κλίματος ώστε να ανταποκρινόμαστε στην καθημερινότητά μας καιRead More »

Πως να θεραπεύσετε τις φλεγμονές

Μια άλλη οπτική για τις αιτίες φλεγμονών Η αγιουρβέδα θεωρεί τις φλεγμονές, π.χ. αρθρίτιδα, ινομυαλγία, έλκος, κολίτιδα, ως διαταραχές του πίτα ντόσα (στοιχείο της φωτιάς) το οποίο μπορεί να κατευναστεί  –ακόμη και να θεραπευτεί-  με απλές αλλαγές και τροποποιήσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής καθώς επίσης και στην χρήση φυτικών συμπληρωμάτων. Η φωτιά είναιRead More »

Τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του ήπατος

Η Αγιουρβέδα και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική αποδίδουν τη συμφόρηση του ήπατος στη θερμότητα που έχει εγκλωβιστεί εκεί. Ο στόχος  είναι να καθαριστεί και να «δροσιστεί» το ήπαρ μέσω αλλαγών με τον τρόπο ζωής και με τη χρήση θεραπευτικών βοτάνων. To ήπαρ έχει πολλαπλές λειτουργίες:  Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, συμβάλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών,Read More »

Lassi

Το Lassi είναι ένα παραδοσιακό αγιουρβεδικό ρόφημα που πίνεται κυρίως το καλοκαίρι καθώς είναι δροσιστικό και αναζωογονητικό. Υλικά 1 κούπα φρέσκο αγελαδινό γιαούρτι, κατά προτίμηση πλήρες 1/2 κούπα νερό 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη 2-3 κουταλιές της σούπας ροδόνερο 1/2 κουταλάκι τριμμένο κάρδαμο (προαιρετικά) παγάκια Προετοιμασία Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (εκτός από τα παγάκια)Read More »

Chai (Ινδικό τσάι)

                        Chai: Γλυκό τσάι με γάλα, τζίντζερ και μπαχαρικά (Η συνταγή είναι για 6 κούπες) Υλικά 3 κούπες νερό 3 κούπες πλήρες γάλα 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη 1 ½-3 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ 1 ½ κουταλιά του γλυκού τσάι μασάλα* (teaRead More »

Αγιουρβεδικό Νταλ (Masoor Dhal)

  Η συνταγή είναι για  4 – 6 μερίδες Υλικά 1 κούπα φακές κόκκινες, καθαρισμένες και πλυμμένες 5 κούπες νερό 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένη  κιτρινόριζα (κουρκουμάς) 2 κουταλιές του γλυκού τριμμένο κόλιαντρο 1 1/2 κουταλιά του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ 1 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι 2 κουταλιές της σούπας γκι (εξαγνισμένο βούτυρο) ήRead More »

Σκέψεις πάνω στη διατροφή

Η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα είδους τροφής αλλά ποιότητας τροφής. Η ποιότητα τροφής στον πολιτισμό μας είναι γενικά χαμηλή. Αν η τροφή είναι ζωή τότε σίγουρα αυτό που τρώμε είναι νεκρό ή τουλάχιστο έχει γίνει αντικείμενο κερδοφορίας. Η τροφή μας παράγεται μαζικά, προετοιμάζεται μαζικά και καταναλώνεται μαζικά, με ελάχιστη φροντίδα ή προσοχή καιRead More »