Η Αγιουρβέδα και η παραδοσιακή κινεζική ιατρική αποδίδουν τη συμφόρηση του ήπατος στη θερμότητα που έχει εγκλωβιστεί εκεί. Ο στόχος είναι να καθαριστεί και να «δροσιστεί» το ήπαρ μέσω αλλαγών με τον τρόπο ζωής και με τη χρήση θεραπευτικών βοτάνων.
To ήπαρ έχει πολλαπλές λειτουργίες: Παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, συμβάλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, διασπά τις ορμόνες, καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες, κ.α. Για την αγιουρβέδα το ήπαρ είναι “pitta” ή “θερμό” γιατί η θερμή δυναμική ενέργεια είναι ένα από τα τρία ντόσας (μαζί με τα kapha και vatta) που ρυθμίζουν τις φυσικές λειτουργίες του σώματος. Όταν συσσωρευτεί στο ήπαρ υπερβολική “θερμή” ενέργεια τότε δημιουργούνται προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την αγιουρβέδα, τα συμπτώματα που μαρτυρούν τη συσσώρευση pitta στο ήπαρ είναι: πονοκέφαλοι, αίσθηση καψίματος και κόκκινα μάτια, αναμμένο πρόσωπο, αιμορραγία στη μύτη, φλεγμονές, αλλεργίες, δυσπεψία και εξάρσεις θυμού.
Πολλές φορές, απλές αλλαγές στο τρόπο ζωής, όπως να τρώμε δροσερές τροφές, τακτική άσκηση, και χαλάρωση είναι αρκετά για την εξισορρόπηση του στοιχείου pitta.
Υπάρχουν αρκετά βότανα που στηρίζουν την ομαλή λειτουργία του ήπατος και μπορούν να επιφέρουν την κανονική/φυσιολογική ροή στο στοιχείο pitta μειώνοντας έτσι τη συμφόρησή του, βελτιώνοντας τη λειτουργία της χολής, βοηθώντας στην ενζυματική διαδικασία αποτοξίνωσης. Αυτά τα βότανα βοηθούν γενικά στο καθαρισμό του ήπατος αλλά συνιστάται η συμβουλή του γιατρού σας πριν από τη χρήση τους.
Πικρά
Τα πικρά βότανα έχουν τη ιδιότητα να ενδυναμώνουν την πέψη, την αντανακλαστική έκκριση γαστρικών υγρών και τονώνουν τους μύες του πεπτικού συστήματος. Βοηθούν το ήπαρ να λειτουργήσει αποτοξινωτικά ξεχωρίζοντας τις ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό σε θρεπτικές και ακατάλληλες. Έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Οι βοτανολόγοι συνδυάζουν, οξυάκανθα, κιτρινόριζa, πικραλίδα, χελιδόνιο κ.α.
Καθαρτικά
Για την αποτελεσματική αποτοξίνωση του ήπατος, είναι απαραίτητη η καλή λειτουργία του εντέρου, γιατί, διαφορετικά, οι τοξίνες που αποβάλλονται από το συκώτι απορροφώνται πάλι από τον οργανισμό αντί να αποβάλλονται εντελώς. Σύμφωνα με την αγιουρβέδα, το στοιχείο pittα συσσωρεύεται στο λεπτό έντερο και η χρήση καθαρτικών βοηθά στην αποβολή του. Σύμφωνα με την αγιουρβέδα, το ψύλλιο, διαλυτή φυτική ίνα, συστήνεται ως καθαρτικό καθώς καθώς είναι ασφαλές για καθημερινή χρήση για μήνες.
Τονωτικά ήπατος
Το γάλα από γαϊδουράγκαθο είναι ευρέως αναγνωρισμένο, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, για την αποτελεσματικότητά του ως τονωτικό του ήπατος καθώς βοηθά στο καθαρισμό του συκωτιού και στην αναστροφή των ζημιών που μπορεί να έχει υποστεί λόγω χημειοθεραπειών.
Νηστεία
Το ήπαρ είναι ένα ανθεκτικό όργανο το οποίο μπορεί να αποσυμφορηθεί όταν το ξεκουράσουμε από το φορτίο των τροφών. Κάθε φορά που τρώμε, το επιβαρύνουμε με θρεπτικά συστατικά και πιθανές τοξίνες τις οποίες πρέπει να διαχωρίσει. Οπότε με τη νηστεία βοηθούμε το ήπαρ να ανακτήσει τις δυνάμεις του καθώς η διαδικασία αποτοξίνωσης απαιτεί ενέργεια. Μια μορφή νηστείας συνίσταται στην πρόσληψη χυμών λαχανικών και φρούτων ανά τρίωρο για την απαραίτητη ενέργεια του σώματος.
Μπορείτε να κρατήσετε το ήπαρ υγιές αν ακολουθήσετε τα εξής απλά βήματα:
- Να τρέφεστε σωστά. Να χρησιμοποιήτε καλής ποιότητας πρώτες ύλες στο φαγητό σας. Να αποφεύγετε να τρώτε παραπάνω από όσο χρειάζεστε (για να αποφευχθεί περισσότερο βάρος στο ήπαρ) και να αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές.
- Να θυμάστε ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στο καθαρισμό του εντέρου, ήπατος και αίματος. Η επαρκής ενυδάτωση επίσης βοηθά.
- Πίνετε φρέσκους χυμούς για μια ημέρα ή αντικαταστήστε ένα γεύμα με φρέσκο χυμό, μια φορά την εβδομάδα ή ανά δυο εβδομάδες.
- Μειώστε την επαφή σας με κάθε είδος χημικών, π.χ. Καθαριστικών, καλλυντικών, προσθετικών υλών στα τρόφιμα. Να θυμάστε ότι το ήπαρ πρέπει να διασπάσει κάθε χημική ουσία που μπαίνει στο σώμα για χρήση ή για απέκκριση.
- Αποφεύγετε το αλκοόλ.
Πειραματιστείτε με διάφορα βότανα για την τόνωση του συκωτιού για 6-8 εβδομάδες. Παρατηρείστε οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σας, στην ενέργεια σας και στο νου σας.
Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για βαθιές αναπνοές, χαλάρωση και διαλογισμό ή προσευχή.
Να θυμάστε ότι το στρες επιδεινώνει τη συμφόρηση του ήπατος.
Πηγή: Carrie Demers, ΜD. www.yogainternational.com