Ο Σουάμι Νιραντζανανάντα γεννήθηκε το 1960 στο Ραζναντγκαόν της κεντρικής Ινδίας από γονείς που ήταν στενοί αφοσιωμένοι μαθητές του Σουάμι Σατυανάντα. Αναγνωρισμένος ως ένας μπάλγιογκι (γεννημένος γιόγκι) ο Σουάμι Νιράντζαν άρχισε την πνευματική του εκπαίδευσή του από την τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών κοντά στο δάσκαλό του Σουάμι Σατυανάντα, στην Ακαδημία Γιόγκα του Μπιχάρ. Το 1970 και σε ηλικία μόλις 10 ετών πήρε τη μύησή του στη Ντασνάμι σαννυάσα από τον Σουάμι Σατυανάντα. Για τα επόμενα έντεκα χρόνια ταξίδεψε στην Ευρώπη, τη Νότιο Αμερική, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική, για να ιδρύσει και να διευρύνει κέντρα γιόγκα και άσραμ, γεγονός που του επέτρεψε να αναπτύξει μια βαθιά κατανόηση του σύγχρονου δυτικού κόσμου και να προετοιμαστεί για να ανταποκριθεί στο ρόλο ενός δασκάλου που μεταδίδει την αρχαία σοφία της γιόγκα στους πολυάριθμους μαθητές του στη Δύση.
Ο Σουάμι Νιραντζανάντα είναι από το 1983 επικεφαλής της παράδοσης της Σατυανάντα Γιόγκα ή Μπιχάρ Γιόγκα. Το 1990 μυήθηκε επίσημα στην παραμαχάμσα σαννυάσα και από το 1993 ορίστηκε και επίσημα διάδοχος του Σουάμι Σατυανάντα. Το 1994 ίδρυσε το Μπιχάρ Γιόγκα Μπαράτι, ένα Ινστιτούτο Ανώτερων Γιογκικών σπουδών και το 1995 το Μπαλ Μίτρα Γιόγκα Μαντάλ, μια κίνηση για την εισαγωγή της γιόγκα στην εκπαίδευση των παιδιών.
Ο Σουάμι Νιράντζαν έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο τα τελευταία σαράντα χρόνια, διδάσκοντας και εμπνέοντας ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έχει συγγράψει πάνω από είκοσι βιβλία για τη γιόγκα, την τάντρα και τις ουπανισάδες.
Είναι ένας σύγχρονος πνευματικός δάσκαλος, που συνδυάζει το βάθος της σοφίας με την αίσθηση του χιούμορ και μια καρδιά γεμάτη αγάπη. Έχει την ικανότητα να μεταδίδει στον καθένα τις πανάρχαιες αλήθεια της γιόγκα με κατανοητό και ουσιαστικό τρόπο.
Από το 2009 εγκαταστάθηκε στο Μονγκύρ του Μπιχάρ της Ινδίας και έχει αποσυρθεί από την ενεργό διοίκηση των ιδρυμάτων και τα ταξίδια εντός και εκτός Ινδίας. Έχει εισέλθει σε μία νέα περίοδο της ζωής του, που συνεχίζει να είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έργου του δασκάλου του σουάμι Σατυανάντα και την πνευματική άσκηση.