Ο Σουάμι Σατυανάντα γεννήθηκε στην Αλμόρα του κρατιδίου Ουτάρακαντ της Ινδίας, στους πρόποδες των Ιμαλαίων, το 1923. Από νεαρή ηλικία αφιέρωσε τη ζωή του στην πνευματική ζωή. Το 1943 γνώρισε τον δάσκαλό του Σουάμι Σιβανάντα του Ρισικές, μυήθηκε στη Ντασνάμι σαννυάσα και έζησε κοντά του για 12 χρόνια. Στο διάστημα αυτό εκπαιδεύτηκε και παρατήρησε τους τρόπους με τους οποίους η γιόγκα μπορεί να θεραπεύσει, να χειραφετήσει και να εξυψώσει όσους την ασκούν. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Σουάμι Σιβανάντα, υπηρέτησε ακούραστα την ανθρωπότητα και αφοσιώθηκε στην προσπάθεια να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση στα οφέλη της γιόγκα.
Ο Σουάμι Σατυανάντα ήταν ιδρυτής της Ακαδημίας Γιόγκα του Μπιχάρ στην Ινδία, όπου δίδαξε αμέτρητους αναζητητές και εκπαίδευσε πολλούς δασκάλους, που έφταναν εκεί από όλον τον κόσμο. Επίσης, ίδρυσε το Ίδρυμα Γιογκικών Ερευνών και το Σιβανάντα Μαθ, έναν ανθρωπιστικό οργανισμό.
Για ένα διάστημα είκοσι ετών, από το 1960 ως το 1980, ανέπτυξε το μοναδικό του σύστημα της γιόγκα και έκανε πολυάριθμα ταξίδια σε όλον τον κόσμο, δίνοντας διαλέξεις, διδάσκοντας πρακτικές και ιδρύοντας κέντρα σε πολλές χώρες. Την ίδια εποχή έγραψε πάνω από 80 βιβλία, τα οποία θεωρούνται αυθεντικές πηγές αναφοράς στην γιογκική βιβλιογραφία. Εστίασε το ενδιαφέρον στην επιστημονική διερεύνηση της γιόγκα και στην απόδοση της αρχαίας γιογκικής σοφίας με νέους τρόπους, με αποτέλεσμα η γιόγκα να γίνει παγκόσμια γνωστή και αποδεκτή ως ένα σύστημα που μπορεί να εξυψώσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Το 1988 αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και υιοθέτησε τη ζωή ενός παραμαχάμσα, το ανώτερο επίπεδο της πνευματικής αφιέρωσης, κατά το οποίο ο σαννυάσιν παραμένει πλήρως απορροφημένος στην παγκόσμια συνειδητότητα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εγκαταστάθηκε στην περιοχή Ρίκυα, της πόλης Ντέογκαρ, του κρατιδίου Τζάρκαντ, μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ινδίας, όπου έζησε σε απομόνωση, περισυλλογή και ανώτερη πνευματική άσκηση για σειρά ετών. Παρόλο που αποσύρθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του, συνέχισε να εργάζεται για τους συνανθρώπους του μέσω του οργανισμού Σιβανάντα Μαθ. Το Σιβανάντα Μαθ είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που βοηθά χιλιάδες κατοίκους των χωριών της περιοχής, να αποκτήσουν αυτάρκεια και πρόσβαση σε αγαθά και καλύτερη ποιότητα ζωής, τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Αφού ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης να υιοθετήσουν ένα πνευματικό τρόπο ζωής, ο Σουάμι Σατυανάντα έφθασε στο αποκορύφωμα της πνευματικής του ζωής. Τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου του 2009, την ώρα που εκείνος επέλεξε, καθισμένος στη στάση του διαλογισμού, με τη δική του θέληση και σε πλήρη συνείδηση άφησε το φυσικό του σώμα και μπήκε στην ανώτερη κατάσταση του Μάχασαμάντι (της πλήρους ένωσης με την παγκόσμια συνειδητότητα). Χιλιάδες αφοσιωμένοι μαθητές του κατέκλεισαν το άσραμ στη Ρίκυα, για να αποχαιρετήσουν και να τιμήσουν τον αγαπημένο μεγάλο διδάσκαλο και οδηγό, για την έμπνευση που έδωσε, συνεχίζει και θα συνεχίσει να δίνει στις ζωές τους.