Αγιουρβεδικό Νταλ (Masoor Dhal)

 

Η συνταγή είναι για  4 – 6 μερίδες

Υλικά

  • 1 κούπα φακές κόκκινες, καθαρισμένες και πλυμμένες
  • 5 κούπες νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένη  κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
  • 2 κουταλιές του γλυκού τριμμένο κόλιαντρο
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας γκι (εξαγνισμένο βούτυρο) ή λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο σπόρους
  • 1 φρέσκο πράσινο τσίλι (καυτερή πιπεριά) (προαιρετικά)
  • 1/4 κούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο φρέσκο

Εκτέλεση

  • Βάζετε τις φακές και το νερό και αφήνετε να βράσουν για λίγο ξαφρίζοντας παράλληλα.
  • Όταν εξαντληθεί ο αφρός τότε προσθέτετε την κιτρινόριζα, το τριμμένο κόλιαντρο και το τζίντζερ.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και το σκεπάζετε. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να φουσκώσουν οι φακές.
  • Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε το αλάτι.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το γκι ή το λάδι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε την πιπεριά και σωτάρετε για λίγο (προεραιτικά), το κύμινο και το σωτάρετε για ένα λεπτό περίπου, ή μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το άρωμά του.
  • Ρίχνετε τις φακές στο τηγάνι και το σκεπάζετε για να ανακατευτούν τα αρώματα όλων των υλικών, για 2 λεπτά.
  • Το σερβίρετε γαρνίροντας με ψιλοκομένο φρέσκο κόλιαντρο και λίγες σταγόνες λεμόνι.

Ένα κλασσικό ινδικό πιάτο ζεστό και θρεπτικό κατάλληλο για κάθε εποχή. Οι κόκκινες φακές μειώνουν το Βάτα και το Κάφα και αυξάνουν ελαφρά το Πίτα. Συνδιάζεται εξαιρετικά με πιάτα λαχανικών και ρύζι.