Μια άλλη οπτική για τις αιτίες φλεγμονών
Η αγιουρβέδα θεωρεί τις φλεγμονές, π.χ. αρθρίτιδα, ινομυαλγία, έλκος, κολίτιδα, ως διαταραχές του πίτα ντόσα (στοιχείο της φωτιάς) το οποίο μπορεί να κατευναστεί –ακόμη και να θεραπευτεί- με απλές αλλαγές και τροποποιήσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής καθώς επίσης και στην χρήση φυτικών συμπληρωμάτων.
Η φωτιά είναι ένα από τα κύρια στοιχεία στην αγιουρβέδα. Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για καλή υγεία. Είναι υπεύθυνο για τη πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, παράγει την απαραίτητη ενέργεια για το ανθρώπινο σώμα και αποβάλλει τις τοξίνες. Αλλά όταν η μεταβολική φωτιά καίει υπερβολικά ή φουντώνει σε λάθος μέρη του σώματος δημιουργεί χρόνιες φλεγμονές και σωρεία άλλων διαταραχών. Ορίστε μερικές συμβουλές για τη διευθέτηση της μεταβολικής φωτιάς.
Δροσερή διατροφή
Αν το εσωτερικό περιβάλλον είναι πολύ ζεστό, πρέπει να προσέχει κανείς τη διατροφή του. Το κόκκινο κρέας, η καφεΐνη, το αλκοόλ και το τσιγάρο που εντείνουν τη φλεγμονή χρειάζεται να αποφεύγονται και αντί αυτών να ακολουθείται μια διατροφή κατευναστική του πίτα, λίγο ξηρή και τροφές με λίγο αλάτι. Αυτή η διατροφή περιέχει αρκετά δημητριακά (κριθάρι και ρύζι μπασμάτι), λαχανικά (κυρίως πικρά και πράσινα) και πρωτεΐνη.
Επίσης προτείνονται τα όσπρια, το τόφου, τα ασπράδια αυγών, τα μαλακά τυριά και το γάλα. Άλλες καλές τροφές μπορεί να είναι το βιολογικό κοτόπουλο και ψάρι αν κανείς έχει ανάγκη για περισσότερη πρωτείνη.
Καλά και κακά λιπαρά
Στη σημερινή κοινωνία που έχει εμμονή με τη διατροφή χαμηλών ή καθόλου λιπαρών, έχουμε ξεχάσει ότι μερικά λιπαρά είναι ωφέλιμα. Τα καλά λιπαρά λιώνουν στο στόμα – όπως το φρέσκο βιολογικό βούτυρο ή το βούτυρο κακάου που υπάρχει στην υψηλής διατροφικής ποιότητας σοκολάτα ( με μέτρο φυσικά). Tα κακά λιπαρά μοιάζουν στη γεύση με κερί, για παράδειγμα η μαργαρίνη, και επεξεργασμένα λάδια τα οποία γίνονται ασταθή στη θερμότητα. Για να αυξήσουν τα κέρδη τους, οι επιχειρηματίες τροποποιούν χημικά αυτά τα προϊόντα για να συντηρηθούν επί μακρόν στα ράφια των καταστημάτων. Όμως στη πορεία γίνονται δύσπεπτα και επιβαρύνουν το συκώτι, δημιουργώντας φλεγμονή στο στοιχείο πίτα. Επιπλέον, ερεθίζουν τις μεμβράνες και τους ιστούς και προδιαθέτουν στη δημιουργία καρδιαγγειακών παθήσεων. Γενικότερα, σύμφωνα με την αγιουρβέδα, τα λάδια ερεθίζουν το στοιχείο πίτα. Μόνο το γκι (ghee), εξαγνισμένο αγελαδινό βιολογικό βούτυρο και το λάδι από καρύδα έχουν δροσιστική επιρροή στο σώμα ενώ όλα τα άλλα είναι θερμαντικά. Εξαιρέσεις αποτελούν τα ωμέγα-3 λιπαρά αφού έχουν την ιδιότητα να κατευνάζουν τις φλεγμονές.
Βότανα με αντιφλεγμονώδη δράση
Κιτρινόριζα και τζίντζερ
Αυτά τα βότανα μειώνουν τους μυϊκούς πόνους, τους πόνους στις αρθρώσεις, γαστρίτιδα ή κυστίτιδα. Όπως όλα τα βότανα, η κιτρινόριζα μειώνει τη φλεγμονή καθώς δυναμώνει και σφίγγει τους ιστούς, μειώνει το πρήξιμο και τη συμφόρηση. Το τζίντζερ είναι περισσότερο αινιγματικό. Ένα δυνατό βότανο που βοηθά στη πέψη και θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι αυξάνει το στοιχείο πίτα. Και όμως περιέχει συστατικά που έχουν δροσιστικές ιδιότητες και επιδρούν ηρεμιστικά στους ερεθισμένους ιστούς, οπότε και γι’ αυτό παραδοσιακά η χρήση του είναι αντιφλεγμονώδης.
Γάλα με μπαχαρικά
Αυτή είναι μια συνταγή που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Βράζετε μισή κούπα νερό και προσθέτετε:
½ κ.γ. τριμμένη κιτρινόριζα
½ κ.σ. φρεσκοκομμένη σε μικρά κομμάτια τζίντζερ
½ κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 2 λεπτά και προσθέστε 1 κούπα γάλα και αφήστε το μείγμα να βράσει για 3 λεπτά, σουρώνετε και σερβίρετε
Οι φλεγμονές συχνά ξεκινούν από το νου. Το απαιτητικό νοητικό περιβάλλον χάριν του οποίου αγνοείται η ανάγκη του σώματός για καλό φαγητό, ξεκούραση, άσκηση, πρακτική γιόγκα, οδηγεί σε καταπόνηση του οργανισμού και υπερθέρμανση. Συχνά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εμφανή αλλά παραβλέπονται χάρις στην επικέντρωση στο κυνήγι και στην επίτευξη των στόχων.
Πηγή: Yoga + Joyful Living