5 χρήσιμες αγιουρβεδικές συμβουλές για το φθινόπωρο

Η δυσαρμονία προκαλεί ανισορροπία στο σώμα καταλήγοντας πολλές φορές σε ασθένεια. Η αρχαία επιστήμη της Αγιουρβέδα (γνώση της ζωής), προσφέρει μερικούς κανόνες και συμβουλές όσον αφορά στην επιλογή τροφών, έχοντας ως στόχο την επίτευξη και διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα σύμφωνα με την αλλαγή των εποχών και του κλίματος ώστε να ανταποκρινόμαστε στην καθημερινότητά μας και στις υποχρεώσεις μας αποτελεσματικά, υποστηριζόμενοι από την καλή λειτουργία του εσωτερικού μας συστήματος.

Το κλίμα λειτουργεί υποστηρικτικά στις ανάγκες του σώματος. Για παράδειγμα, πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής για να πετύχουμε και να διατηρήσουμε εσωτερική αρμονία. Το καλοκαίρι που το κλίμα είναι ζεστό, δηλαδή υπερισχύει το στοιχείο της φωτιάς (agni), ενδείκνυται η κατανάλωση ωμών τροφών (π.χ. σαλάτες) ενώ το φθινόπωρο η φωτιά υποχωρεί.

Το φθινόπωρο κατατάσσεται στο στοιχείο Vata (αέρας) καθώς η παρουσία του αέρα και του ανοιχτού χώρου γενικότερα είναι περισσότερο ορατά γύρω μας. Η αγιουρβέδα πιστεύει ότι «το όμοιο αυξάνει το όμοιο», οπότε όταν ο καιρός είναι ξηρός και έχει αέρα,  πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που εξισορροπούν την ξηρότητα και τον αέρα γύρω μας. Αυτή την εποχή, το σώμα, ενστικτωδώς, προτιμά τα μαγειρευτά φαγητά, γήινες και πλούσιες σε αρώματα τροφές και πιο ζεστά χρώματα.

5 συμβουλές για την ισορροπία του σώματος το φθινόπωρο

  1. Τροφές. Για να ηρεμήσουμε τον αέρα (Vata) που υπάρχει στο σώμα μας, ξεκινάμε ιδανικά με ένα «γήινο» πρωινό με δημητριακά, βρώμη ή κινόα. Η χρήση του γκι (εξαγνισμένο βιολογικό βούτυρο) ενδείκνυται αυτή την εποχή. Επίσης, λαχανικά εποχής όπως γλυκοπατάτες, παντζάρια, κολοκύθες, καρότα, ρόκα, λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκια αποτελούν σωστές διατροφικές επιλογές.
  2. Σώμα. Η χρήση λαδιών σώματος είναι απαραίτητη καθώς το δέρμα έχει ανάγκη από υγρασία εξαιτίας του ξηρού και κρύου αέρα που επικρατεί στην ατμόσφαιρα. Το σησαμέλαιο και το αμυγδαλέλαιο αποτελούν τις καλύτερες επιλογές.
  3. Χρώματα. Τα χρώματα συντελούν ως ένα σημαντικό βαθμό στην εσωτερική ισορροπία του σώματος. Σύμφωνα με την αγιουρβέδα, όπως το σύμπαν έχει ενέργεια και εκπέμπει δονήσεις, το ίδιο συμβαίνει και με τα χρώματα. Καθώς το φθινόπωρο είναι μια ψυχρή εποχή, μπορούμε να εξισορροπήσουμε αυτό το κλίμα επιλέγοντας, θερμές και πλούσιες αποχρώσεις χρωμάτων όπως κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Η φύση δίνει πρώτη και καλύτερη το παράδειγμα καθώς ντύνεται με τα βαθιά κόκκινα και πορτοκαλί για να εξισορροπήσει τη ψυχρότητα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.
  4. Αρώματα. Επιλέξτε γλυκά, βαριά και ζεστά αρώματα. Αρώματα, αιθέρια έλαια όπως ο βασιλικός, η κανέλλα, το κίτρο, το γαρύφαλλο, η λεβάντα, το πεύκο και η βανίλια συγκρατούν το στοιχείο του αέρα (Vata) μέσα στο σώμα. Μπορείτε να κάψετε αυτά τα αιθέρια έλαια σε αρωματικά στικ, να αρωματίσετε το χώρο, ή σε αρωματοθεραπεία.
  5. Ήχος. Οι μουσικοί ήχοι και οι μελωδίες πρέπει να έχουν γήινη ποιότητα και να προσφέρουν τη γείωση που είναι απαραίτητη αυτή την εποχή. Ήχοι και τραγούδια που περιέχουν μπάσο και τύμπανα έχουν αυτή την ιδιότητα της γείωσης και για αυτό αποτελούν τη κατάλληλη επιλογή  κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Πηγή: https://yoganonymous.com/ayurveda-tips-balance-body-fall-season/#sthash.sK72ciID.dpuf