Η Γιόγκα Νίντρα του συστήματος Σατυανάντα είναι μια αποτελεσματική και συστηματική μέθοδος φυσικής, νοητικής και συναισθηματικής χαλάρωσης. Μια βαθειά χαλάρωση και συγχρόνως μια πρακτική διαλογισμού που γίνεται από την ύπτια στάση. Ο Παραμαχάμσα Σατυανάντα, ο Πάραμ γκούρου της παράδοσής μας, Παραμαχάμσα Σατυανάντα συστηματοποίησε την αρχαία αυτή γνώση και μας την παρέδωσε με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Την έκανε μια από τις ευκολότερες τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού και την κατέστησε κατάλληλη για κάθε επίπεδο εμπειρίας.
Μπορεί να θεωρηθεί ως «γιογκικός ύπνος» καθώς Γιόγκα σημαίνει ένωση και Νίντρα σημαίνει ύπνος. Στη πρακτική αυτή χωρίς να είναι απαραίτητο να συγκεντρώνεται κανείς πολύ ακολουθεί απλές προφορικές οδηγίες που εκτελεί νοητικά. Εξωτερικά μπορεί να φαίνεται σαν να κοιμάται αλλά εσωτερικά η επίγνωση διατηρείται στα όρια της εγρήγορσης και του ύπνου. Η Γιόγκα Νίντρα του συστήματος Σατυανάντα ωφελεί πολλαπλώς την υγεία, ανακουφίζει από το στρες, την ένταση, το άγχος και την αϋπνία.
Η πρακτική στην πλήρη της μορφή αποτελείται από οκτώ στάδια και συνήθως διαρκεί από 30 ως 45 λεπτά. Η σειρά των οκτώ σταδίων είναι ουσιαστική για την αποτελεσματικότητα της πρακτικής. Ενδεικτικά περιγράφονται πιο κάτω ορισμένα στάδια.
Αρχικά δίνεται χρόνος για την σωματική και νοητική προετοιμασίας, έτσι ώστε να είναι κανείς άνετα και ζεστά για να μη διασπαστεί η προσοχή του κατά την διάρκεια της πρακτικής. Αργότερα οδηγείται η επίγνωση στα διάφορα μέρη του σώματος. Και αυτό επιφέρει σταδιακά βαθειά σωματική χαλάρωση.
Με τον καιρό το σώμα δημιουργεί μια μνήμη που συσχετίζει την περιφορά της επίγνωσης με την χαλάρωση. Το αντανακλαστικό αυτό της χαλάρωσης γίνεται όλο και πιο εύκολο να λειτουργήσει κάθε φορά που επαναλαμβάνεται αυτό το στάδιο. Ο σκοπός αυτού του σταδίου είναι να αφυπνίσει συγχρόνως την πράνα ή την ζωτική ενέργεια σε κάθε μέρος του σώματος απομακρύνοντας συγχρόνως την ένταση από αυτό. Υπάρχει ένας νευρωνικός χάρτης του φυσικού σώματος στον εγκέφαλο γνωστός σαν «ανθρωπάριο». Όλα τα μέρη του σώματος από τα οποία περνάει η επίγνωση στην Γιόγκα Νίντρα βρίσκονται στον χάρτη αυτό του εγκεφάλου. Μετατοπίζοντας την επίγνωση συστηματικά στα διάφορα μέρη του σώματος ο νους υπερβαίνει το φυσικό σώμα και εσωτερικεύεται.
Σε άλλο στάδιο η επίγνωση κατευθύνεται στην αναπνοή. Αυτό γίνεται με την παρατήρηση της αναπνοής στα ρουθούνια, στο στήθος, ή στην κοιλιά και συγχρόνως μετρώντας νοητικά την αναπνοή. Η επίγνωση της αναπνοής αναπτύσσει την χαλάρωση, την συγκέντρωση και μετατοπίζει την επίγνωση σε ένα πιο λεπτό επίπεδο.
Αργότερα ο ασκούμενος οδηγείται να οραματιστεί τυχαίες, ασύνδετες εικόνες, ή συγκεκριμένες σκηνές. Αυτή η τεχνική των τυχαίων, ασύνδετων εικόνων χρησιμοποιείται για να απελευθερώσει νοητική ένταση αλλά επίσης να αναπτυχθεί η ικανότητα της συγκέντρωσης και του οραματισμού.
Στο τελευταίο στάδιο γίνεται η εξωτερίκευση από τη λεπτή εσωτερική διάσταση πίσω στον εξωτερικό κόσμο. Αυτό γίνεται με το να κινείται η επίγνωση στο φυσικό σώμα, στην αναπνοή και στους εξωτερικούς ήχους.
Στο yogapraxis έχουμε τμήματα όπου διδάσκεται η Γιόγκα Νίντρα με όλα της τα στάδια, αλλά και σε κάθε τάξη δίνεται μια σύντομη μορφή της.